17. desember 2016 var Nikolai, som da var 12 år, og en venninne ute og gikk tur på gangveien fra Lilleskånland. De gikk på isen i grøfta langs veien. Det hadde vært mildvær og mye regn i mange dager, og regnvannet hadde samlet seg både i myra og under isen i  grøfta. Venninnen falt plutselig gjennom isen. Grøfta var nå blitt så dyp at hun ikke nådde ned til bunnen, og hun ropte om hjelp. Nikolai løp bort for å hjelpe, men da han tok tak i henne falt også han gjennom isen. Heller ikke  han nådde bunnen, men han klarte å snu seg og dra seg opp med hendene. Han fikk tak for føttene og hjalp venninnen opp av isvannet.

Foto: Hans Viktor Øye

Styret i Carnegies Heltefond Norge besluttet i sitt styremøte 3. mai 2017 at innsatsen Nikolai Falkor Nygård viste 17. desember i fjor skulle belønnes med diplom og bronsemedalje fra Carnegies heltefond. Ordfører Helene Berg Nilsen, som også var forslagsstiller, overrakte begge deler i kommunestyremøtet 20. september.  

Carnegies Heltefond i Norge ble opprettet i 1911 som en norsk del av det internasjonale Carnegie Hero Fund. Fondets grunnlegger var Andrew Carnegie (1835 - 1919). Fondets formål er å påskjønne heltegjerningene utført i Norge og hvor vedkommende redningsutøver frivillig og med risiko eller fare for eget liv redder andre.